כאב ראש מציק, מאיפה הגעת ומה אתה רוצה?

כאב ראש מציק, מאיפה הגעת ומה אתה רוצה?

כאבי ראש אינם נוהגים להגיע סתם כך. אותה תחושה מעיקה היא דרכו של הגוף לאותת לנו לנו שמשהו יצא מאיזון, ושכדאי להפנות לכך את תשומת הלב. במאמר הבא אסקור את ארבעת הסוגים הנפוצים של כאבי הראש בהם אני נתקל בקליניקה, את הסיבות, המלצות תזונה מתאימות, טיפים מעשיים וצמחי מרפא בהם אני נוהג להשתמש.

לתשומת לב הקוראים! המאמר נכתב לצורך מתן מידע והעשרה ואינו מהווה תחליף לטיפול רפואי או מקצועי בשום אופן.

כאבי ראש הינם בין התלונות הנפוצות איתה פונים אלי לקליניקה, ובעיקר בקרב נערות ונשים. אך "כאב ראש" זו לא תופעה אחת מובחנת…

"כאב ראש" הוא כינוי פשוט למגוון רחב של פתולוגיות וסימפטומים. כפי שאתאר בהמשך, הסיבות ל"כאבי ראש" הן שונות ובעלות מאפיינים שונים. בנוסף, הם מגיעים עם תחושות כאב שונות באזורים שונים בגוף.

להלן ארבעת הסוגים הנפוצים של כאבי הראש בהם אני נתקל בקליניקה, הסיבות לכך בעיני הרפואה הסינית, המלצות תזונה מתאימות, טיפים מעשיים וצמחי מרפא בהם אני נוהג להשתמש.

על כאבי ראש מסוגים אחרים כמו מיגרנה או כאבים הנגרמים מחבלה (טראומה) ארחיב בהזדמנות אחרת.

כאבי ראש מחולשה וחוסרים

בסינית: חוסר צ'י וחוסר דם

מאופיין ע"י כאב "עמום" המורגש ברוב אזורי הראש, ולעיתים יתואר כתחושה של "קסדה כבדה" על הראש.

לרוב יופיע יחד עם: תחושת עייפות ולאות, כבדות של הגפיים, חולשת שרירים כללית, תחושה של תקיעות או כאילו "הולכים בבוץ", חוסר תיאבון, משיכה עזה למאכלים מתוקים, קושי קל בנשימה.

סוג זה מאפיין אנשים אשר מותשים מעבודה – הן פיזית והן מנטלית. השילוב של העבודה המאומצת לאורך זמן יחד עם תזונה לקויה מרוקן את מחסני האנרגיה של הגוף (צ'י,דם) ואינו מזין אותו כראוי. מכיוון שהגוף והנפש הינם יחידה אחת, לצד חולשה פיזית מגיעה גם לאות מנטלית, קשיי ריכוז ועוד.

לשון אופיינית: חיוורת, סימני שיניים בצדדים. ייתכן חיפוי לבן ודק.

המלצות תזונה: לדאוג לתזונה ראויה, ובעיקרה ארוחות מבושלות וחמימות לפחות אחת ליום. נכוון למזון מזין וקל לעיכול, כגון בטטה, גזר, דלעת ושורשים באופן כללי, אורז, קינואה, עדשים כתומות, עדשי מש, מעט בשר רזה.

רצוי לשלב ג'ינג'ר בתזונה, שכן הוא מקל על מערכת העיכול ומשפר את ספיגת חומרי התזונה.

להימנע ממזון מעובד, קר, נא, שמן, מטוגן.

צמחי מרפא נפוצים: בזיליקום, בטטה פראית, אטרקטילודיס, פטריית פורייה, פטריית ריישי, אסטרגלוס, וויתניה.

המלצות כלליות: מלבד תזונה נאותה, ממליץ לישון לפחות 8 שעות בלילה ובכך לאפשר לגוף להתחדש ולטפל בעצמו. כדאי לבחון כיצד אפשר לקחת הפוגות למנוחות, גם אם קצרות, במהלך היום. מומלץ לשלב פעילות גופנית מהנה ולא קשה מדי לפחות פעמיים בשבוע על מנת לסייע לגוף ולנפש לחדש עצמם.

כאב ראש כתוצאה מלחות תקועה (סינוסיטיס)

בסינית: חסימה של ליחה עכורה

זהו מצב בו ליחה צמיגית נמצאת בכמות גבוהה במערות הפנים ובסינוסים – עם או בלי מרכיב זיהומי. הליחה חוסמת את פתחי הראש ואת מערות הפנים, ומונעת מהם להתאוורר, להתנקןת ולהתחדש כראוי. במקרים חמורים יותר ייווצרו דלקות וזיהומים באותם חללים (סינוסיטיס).

לרוב יופיע יחד עם: לחץ על אזור המצב והגבות אשר מוחמר בהרכנת ראש, תחושת כבדות באזור הפנים, סחרחורת, ראייה מטושטשת, נזלת וליחה עם נטייה לצמיגיות, אף סתום, בחילות ולפעמים אף הקאות.

כאב ראש מסוג זה יגרום לסימפטומים אשר מוחמרים בשעות הבוקר.

סוג זה מאפיין אנשים בעלי מערכת חיסון חלשה. במצב זה הלחות שבגוף, כמו הנזלת, מצטברת לכדי ליחה צמיגית שהגוף מתקשה לפנות החוצה כחלק מתהליך הניקוי וההתחדשות שלו.

מצב זה יכול להיווצר מהחמרה של הסעיף הקודם (לגוף עם מעט צ'י ודם קשה לטפל בעצמו), מצינון או שפעת שלא טופלו עד הסוף או מאלרגיה כרונית.

לשון אופיינית: חיוורת עם חיפוי לבן עבה וצמיגי.

המלצות תזונה: כמו הסעיף הקודם. ניתן להוסיף מזונות חמימים ובעלי ארומה חריפה כמו עלים ירוקים, בצל חי, שום, נבטים, סלרי, צנון, שיפון, אורז מלא.

להימנע ממזון מעובד, קר, נא, שמן, מטוגן, תחליפי סוכר ומשקאות דיאט (ובכלל עדיף להימנע משתייה ממותקת שרק תחמיר את המצב).

צמחי מרפא נפוצים: מרווה, אכיניצאה, פטריית פורייה, קערעורית סינית, לכיד הנחלים, סמבוק שחור.   

המלצות כלליות: מבחינה הוליסטית, כאב מעל העיניים מצביע על אמת או מציאות שאיננו רוצים לראות – על אף שהיא מול עינינו. מלבד טיפול בגוף באמצעות צמחי מרפא ותזונה מתאימה, הייתי ממליץ לשאול את הסובל/ת מסוג זה של כאבי ראש "מה אני לא רוצה לראות? מה נמצא מול העיניים שלי וקשה לי להשלים איתו?"

מענה על השאלות הללו לא יפתור את הבעיה בין רגע, אך יהווה פתח וזרז הכרחי להחלמה פיזית.

כאב ראש הנובע מכעס ועודף רגשות

בסינית: תקיעות צ'י הכבד / עליית יאנג הכבד / אש בכבד

מאופיין בכאבי ראש טמפורליים (בצידי הראש וברקות), יכול להיות רק בצד אחד או לנוע בין שני הצדדים. יכול להתלוות בלחץ / כאבי עיניים, סחרחורת או תחושה שהכאב "מושך" כלפיי מטה. מאפיינים נוספים הם פנים סמוקות. הכאב מחמיר בעת כעס, התרגשות או לחץ. לעתים הוא מוטב לאחר אורגזמה.

עלול להופיע יחד עם: תפיסות בשכמות ובצוואר, קשיי שינה, אי נוחות ברום הבטן וצואה אשר יוצאת ב"התפרצות". כמו כן, ייתכנו תופעות דלקתיות ו"חמות", כמו פסוריאזיס, כאבים ויובש בגרון, ופתולוגיות שונות במפרקים.

לשון אופיינית: אדומה ונוקשה, עם "גבעות" באמצע הלשון. תתכן שכבה דקה לבנה או צהובה.

המלצות תזונה: נעדיף מאכלים מקררים ומלחלחים. נשתדל לשלב טעמים חמוצים כמה שניתן.ירקות חיים ובמיוחד מלפפון, עגבנייה, סלק, אוכמניות, אפרסקים, תפוח ירוק, עלים ירוקים, אספרגוס, לימון, דובדבנים, חמוצים, עדשי מש.

להימנע ממזון מטוגן, חריף או מעובד. להימנע מחומרים מחממים ומייבשים כמו אלכוהול (מחמיר הכל), מוצרי עישון, בשר שמן וקפה.

כשמדברים על כאבי ראש הנובעים מהכבד, לא פחות חשוב מסוגי המזון היא צריכת המזון!

אמליץ לאכול לאט, בנחת וללא הסחות דעת כגון מסכים, עיתון או תוך כדי עבודה.

צמחי מרפא נפוצים: ולריאן, פאוניה, קופטיס, לענה, גומא הפקעים, צדף מו-לי.

המלצות כלליות: מבחינה הוליסטית סוג זה מאפיין אנשים לוחמניים, הנוחים לכעוס ולהתעצבן, עם נטייה להתמרמר וקושי להביע את רגשותיהם באופן פגיע, אותנטי וענייני.

זהו כאב הראש עם הקשר הרגשי המובהק ביותר ברשימה. בראייה הוליסטית, כאב ראש מסוג זה מגיע מהכבד, הוא "המחסן" של הרגשות. כאשר המחסן מלא, עולה על גדותיו ואינו יכול להכיל יותר – הוא הופך אותנו לכעוסים, קצרים, סוערים ועם נטייה להתפרץ.

לסובלים מכך הייתי ממליץ לנצל את הסימן שהגוף נותן להם, להתכנס בעצמם ולבחון את עולמם הרגשי ואת התנהגותם. כדאי לשאול:

"מאיפה הכעס והרגשות הסוערים מגיעים? כיצד ההתנהגות שלי ובחירותיי מחמירות את מצבי במקום לעזור לי? האם אוכל לבטא את רגשותיי באופן אותנטי ופגיע במקום בכעס?"

כמו כן, היית ממליץ לפנות לטיפול רגשי, או לפחות לתרגל תרגילי הרגעות ופוקוס באופן יום-יומי, כגון מיינדפולס, מדיטציה, דמיון מודרך, תרגילי נשימה וכו'.

כאב ראש כתוצאה מהצטננות

בסינית: חדירת רוח קרה

  סוג זה מאפיין צינון / התקררות, במיוחד בחודשי החורף. לרוב יורגש שכאב הראש מקרין לעורף ולגב. תתכן רגישות למשקות ומזונות קרים, רתיעה מרוח קרה, צמרמורות, חום נמוך ללא הזעה ונזלת מימית.

עלול להופיע עם: תחושת לחץ על הראש באזורים שונים, רתיעה מרוח, נזלת, רגישות בשרירים, עייפות כבדה.

ע"פ הרפואה הסינית, הצוואר מהווה נקודת תורפה דרכה רוח קרה חודרת לתוך הגוף, ומנסה למצוא דרכה אל האיברים הפנימיים (לכן חשוב ללבוש צעיף בחורף!). מרגע שחדרה, כל מאמציו של הגוף מכוונים להוצאה שלה – לכן נחווה צמרמורות, חום נמוך, נזלת וכו'. מאותה הסיבה, עלולה להתלוות לכאב ראש זה רגישות בעורף ובגב.

לשון אופיינית: רטובה יחסית ובעלת חיפוי לבן.

המלצות תזונה: במצב זה נכוון לתזונה מזינה ומחממת, ובעיקרה מרקים ותבשילים המבוססים על מזונות קלים לעיכול – כמו תפו"א, בטטה, גזר, אפונה ועדשים כתומות. נתבל אותם בטעמים חרפרפים וחמימים, כגון ג'ינג'ר, קינמון, כורכום, בצל ירוק, אגוז מוסקט, פפריקה חריפה, מעט צ'ילי וכו'.

צמחי מרפא נפצים: ליגוסטיקום, פינליה, ג'ינג'ר טרי (במינון רפואי), פרחי מגנוליה, עלי פרילה.

המלצות כלליות: עדיף להימנע מחדירת רוח קרה מלכתחילה, ע"י חימום ראוי של הגוף מהרגע שמזג האוויר מתחיל להתקרר, עם דגש על הצוואר וכפות הרגליים.

במידה והתקררנו, מומלץ להשתדל ולהזיע (במיוחד במהלך הלילה) עד להבראת הגוף. ההזעה מסייעת לגוף "לדחוק" את הרוח הקרה החוצה ע"י נידופה- ובכך לחזור לאיזון.  

מלבד תזונה מתאימה, צמחי מרפא והזעה יזומה, רצוי "להכנע" למחלה ולהרבות במנוחה עד הבראה מלאה. במידה ולא מבריאים כראוי, הרוח הקרה עלולה לחדור לרקמות ולאיברים הפנימיים ולייצר פתולוגיות חמורות יותר.