כחלק מארגז הכלים הקליני שלי, אני מוצא שחקירת מחשבות היא המענה המוצלח, הפשוט והיעיל ביותר שניתן לתת לנושאים הכואבים בחיינו. מדי יום ביומו, אני נוכח לראות בקליניקה שלי כיצד אנשים משתחררים מאמונות, תפיסות והתנהגויות שתוקעות ומענות אותם במשך שנים, ולפעמים עשורים….
וכל זה בעזרת 4 שאלות פשוטות בלבד, שכל אחד יכול לשאול את עצמו.
נשמע כמו קסם? לפעמים זה באמת מרגיש כך, אפילו בחיי האישיים. בדומה לגישת ה– NLP ו- שיטת הטיפוסים של ה"אנאגרם", חקירת מחשבות מבוצעת כהלכה חושפת בפנינו את האמת – והיא שאין אמת אחת מוחלטת, אלא רק סיפור ופרשנות של ה"אני" הסובייקטיבי. החדשות הטובות הן שסיפור זה ניתן להפרכה ובנייה מחדש.
האישיות המפורסמת ביותר אשר לימדה כי "אין מציאות מוחלטת" ושאת השדים שלנו אנו יוצרים בעצמנו – היא כמובן הבודהא ואלפי הזרמים הרוחניים והפילוסופים השונים שהתפתחו מלימודיו. בכלל, תפיסה זו משותפת לפילוספיות מזרחיות רבות, כולל הזן בודהיזם והטאו.
את חמשת השאלות בצורתה הנוכחית הכירה לעולם הגב' ביירון קייטי, כחלק משיטה פשוטה ומופלאה בשם "העבודה" (The Work) אותה היא מנגישה בספרים והרצאות רבות ברחבי העולם בארבעת העשורים האחרונים. בעוד שבפוסט זה אציג רק את עיקרי הדברים ולפי תפיסתי, על השיטה הרשמית תוכלו לקרוא באתר הרשמי של עמותת העבודה של ביירון קייטי בישראל. סשן שלה ביירון קייטי לדוגמא תוכלו למצוא פה.
שימו לב שהפוסט נועד בעיקר עבור קהל המטופלים שלי שכבר תרגל איתי את השיטה באופן אישי. אם זאת פעם ראשונה שאתם נתקלים בשאלות הללו, אני ממליץ שלא לתרגל אותם לבד! אלא ללמוד כיצד עושים זאת דרך מנחה מורשה ומנוסה בשיטה, או לכל הפחות לקרוא ספר של קייטי בנושא (יש בכל חנות ספרים).
דגשים חשובים לפני ארבע השאלות עצמן:
- אנו שואפים לחקור מחשבה ממקום של רוגע, סבלנות וריפיון. פנו לעצמכם לפחות 10 דקות שקטות לפחות לביצועה.
- על מנת לבצע חקר מחשבות יעיל ומוצלח, יש לענות על השאלות מהתחלה ועד הסוף, ולא להפסיק באמצע.
- זהו ובודדו מחשבה אחת ספציפית שמציקה לכם – וחקרו רק אותה.
- לפני שאילת השאלות – עצמו עיניים והזכרו ברגע ספציפי, רצוי מהימים האחרונים, בו האמנתם לאותה המחשבה. הזכרו טוב טוב באותו הרגע.. תתעמקו בו. הזכרו – איפה בדיוק הייתם? מי היה אתכם שם? מה לבשתם? מהיכן הגיעה התאורה באותו חלל וכו').
4 השאלות לחקירת מחשבה:
- האם זאת האמת?
- האם אני יכול/ה לדעת בוודאות שזאת האמת?
- איך אני מגיב/ה כאשר אני מאמינ/ה למחשבה הזאת? (איך הגוף שלי מגיב? איך אני מתנהג/ת? איך אני מתייחס/ת לאחרים ולעצמי באותו הרגע?)
- מי הייתי, באותה הסיטואציה בדיוק – בלי המחשבה הזאת? (איך הגוף שלי היה מרגיש? איך הייתי מתנהג/ת? איך הייתי מתייחס/ת לאחרים ולעצמי באותו הרגע?)
לאחר שענינו על ארבע השאלות, נרצה לבצע כמה שיותר היפוכים. בשלב ההיפוכים אנו לוקחים את המחשבה המטרידה, "הופכים" אותה ב-180 מעלות, ומנסים להוכיח את מה שיצא. לדוגמא:
אם המשפט המקורי הוא "אין סיכוי שאמצא אהבה", נהפוך אותו ל – "יש סיכוי שאמצא אהבה" – וננסה להוכיח זאת ב-4 דרכים לפחות.