- כמו השוש הקירח, אסטרגלוס ו-צלע השור, גם הפאוניה (Paeonia lactiflora, או אדמונית) נחשבת לצמח נפוץ בפורמולות המסורתיות ברפואה הסינית.
- גם הרפואה המקומית של המזרח התיכון הכירה ביתרונות הרפואיים של הצמח- מלבד אזכוריו הרבים בקאנון היווני, גם הרמב"ם מזכיר אותו כצמח מרפא חשוב.
- לשורש הפאוניה פעולות רפואיות רבות, והן כוללות שיפור תפקוד מנטלי, פעילות נוגדת דלקת, משככת כאב, מאזנת מערכת הורמונלית נשית, מחזקת מערכת עיכול, נוגדת פרכוסים ועוד.
- המולקולות הסטרוליות (מולקולות דמויות סטרואידים) שבצמח תורמות להיותו יעיל באיזון המערכת ההורמונלית הנשית. לצד צמחים כמו ויטקס, בופלאורום ואנג'ליקה סינית, שורש הפאוניה הוא כלי עיקרי לטיפול בתופעות במערכת הגניקולוגית, כגון: הפרעות קדם-מחזור, כאבי ווסת, הפרעות גיל המעבר, אנדומטריוזיס, שחלות פוליציסטיות ועוד.
- האנרגיה החמצמצה-מתקתקה-קרירה של הצמח נחשבת לכזאת אשר "מזינה" ו"מניעה" את צ'י הכבד. כאשר האמור תקוע, נראה תופעות כגון תחושת תקיעות בחיים, כעס, תסכול, כאבי ראש, כאבי עיניים, נטייה לדלקות ועוד.
- יכולתו של הצמח להניע את צ'י הכבד, האיבר האחראי על פיזור כח החיים והרפיון בגוף, מקנה לו תכונות נוגדות כאב, ובמיוחד התכווצויות בספירת הרחם, תפיסות שרירים ואף מגרנות.
- השורש נחשב לכזה ה"מרכך" את הציר בין העץ (הכבד) לאדמה (קיבה וטחול) – ובכך מהווה צמח עיקרי לטיפול בהפרעות עיכול רבות כגון אולקוס, תסמונת המעי הרגיש (IBS), קרוהן, הפרעות עצירות ושלשול כרוני.
- חומרים פעילים נוספים בצמח (מולקלות איזופרנאידיות כגון פאוני-פלורין) הופכות את הצמח לנוגד דלקת משמעותי.
- בשימוש הקליני אני נוהג להשתמש בשתי מינים שונים של הצמח: האחד נקרא פאוניה אדומה (Bai shao)- מתון יותר ובכך מתאים ליותר מרשמים. השנייה מכונה אדמונית החורש (Mu dan pi), ואופיה הקר יותר הופך אותה מתאימה למקרים "חמים" יותר הכוללים תופעות חום.
- לא פחות חשוב, בעיני הוא אחד מהיפים שבצמחי המרפא כולם 🙂
פעולות רפואיות עיקריות של שורש הפאוניה:
נוגד דלקת, נוגד עווית, נוגד כאב, נוגד כאבי בטן עוויתיים, מרגיע, משכך כאבי מחזור, מסדיר מחזור חודשי, נוגד אפילפסיה, תומך בפעילות הכבד
* שימו לב! כל האמור באתר הינו למטרות למידה בלבד, ואינו תחליף לטיפול רפואי. לא מומלץ לצרוך צמחי מרפא ללא השגחה מקצועית.